
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
November 4, 1985 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1985-29 
 
Theodore (Ted) L. Jones, Esquire 
3081 Teddy Drive 
Post Office Box 65122 
Baton Rouge, Louisiana 70896 
 
Dear Mr. Jones: 
 
This responds to your letter of September 4, 1983, requesting an advisory opinion on behalf of 
the John Breaux Committee ("the Committee") concerning application of the Federal Election 
Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and Commission regulations to a proposed loan 
arrangement involving the Committee and various individuals and political committees. 
 
You state that the John Breaux Committee is the principal campaign committee of Congressman 
John B. Breaux, a candidate for the United States Senate from the State of Louisiana. You state 
that the Committee plans to solicit contributions from individuals, partnerships, and political 
action committees to further the nomination and election of Mr. Breaux to the Senate. 
 
As part of its fundraising efforts, the Committee proposes to obtain two different types of loans 
from individuals and political committees. One type of loan would be made directly in the form 
of a check drawn by the contributor to the Committee. The other type of loan would be made in 
the form of an interest-bearing, negotiable promissory note signed by the contributor and made 
payable to the Committee. The contributor, by executing the note, would also promise to pay 
interest at ten per cent per annum from the date of the note until the face amount of the note was 
paid (loaned) in full by the contributor. This promissory note would be secured by a 24-month 
irrevocable and assignable letter of credit. 
 
The letter of credit would be obtained by the contributor and issued by a Louisiana bank or 
similar financial institution with the Committee as beneficiary. Each letter of credit would 
correspond to the face amount of the note that it secured. Both types of loans, you explain, would 
be within the applicable contribution limitations of the Act. In exchange for the cash loans or the 



negotiable promissory notes (with letters of credit), the Committee would give the contributor a 
non-negotiable, non-recourse, no personal liability promissory note, in an amount equal to the 
amount of the loan. These Committee notes would be payable on or before March 1, 1987, with 
interest at ten per cent per annum until paid. You also state that the Committee intends to use the 
secured notes of contributors as security or collateral to obtain its own loans from its regular 
banking sources. Your materials make specific reference to the Baton Rouge Bank and Trust 
Company as the possible source of a loan of $4.5 million. 
 
You ask for an advisory opinion as to whether the interest provision of a contributor's promissory 
note would, when combined with the principal ($1,000 or $5,000 in the case of a multicandidate 
committee lender) of the note, cause the contributor to exceed the applicable contribution 
limitation. You also ask for "comments on the concept contained" in the forms and sample 
agreements you furnished with the request. 
 
As a preliminary matter the Commission emphasizes that this opinion does not address any 
issues with respect to the Committee's use of the described loan program to obtain a bank loan 
from the Baton Rouge Bank and Trust Company or any other bank. You have not requested an 
opinion on such issues. Furthermore, no bank has joined in this request or provided a complete 
description of all relevant facts in connection with making a loan to the Committee that would be 
secured by promissory notes and letters of credit obtained from individuals and other 
contributors. See 11 CFR 112.1(a), (b), and (c). The Act and Commission regulations also 
preclude the Commission from offering any "comments on the concept" presented in your 
request since opinions are limited to the issues raised by the specific activity presented and may 
not reach general questions of interpretation, hypothetical situations, or the activities of third 
parties. 11 CFR 112.1(b), see 2 U.S.C. 437f(a), 437f(b). 
 
In view of the foregoing this opinion is limited to the specific question you have asked. In 
response to that question and in the circumstances presented, the Commission concludes that the 
payment of interest on a promissory note, which is executed by a contributor and made payable 
to the Committee, constitutes a contribution subject to the limits of the Act whether paid to the 
Committee or any other person holding the note. 
 
Under the Act and Commission regulations, the term "contribution" includes "any gift, 
subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of value made by any person for the 
purpose of influencing any election for Federal office." 2 U.S.C. 431(8)(A)(i). Commission 
regulations also state that a non-exempt loan is a contribution and that a loan includes a 
guarantee, endorsement, and any other form of security. 11 CFR 100.7(a)(1)(i). In addition, 
contribution includes a loan of money, and money includes "any other negotiable instrument 
payable on demand." 11 CFR 100.7(a)(1)(ii). 
 
According to your request, loans in the form of cash or promissory notes secured by irrevocable 
and assignable letters of credit will be made by individuals and political committees to the John 
Breaux Committee. Since either type of transaction would constitute a loan to the Committee, the 
Commission concludes that either a cash loan or a promissory note secured by a letter of credit 
with the Committee as beneficiary1 would constitute a contribution to the Committee.2
 



Furthermore, the Commission notes that as set forth in your request, the contributor's promissory 
note secured by an irrevocable letter of credit is proposed for use as collateral or security for a 
loan in the form of a line of credit that the Committee will receive from its banking sources. 
Thus, in the situation you present, the maker of the promissory note would apparently be a 
guarantor of the Committee's loan in the amount of the face value of the promissory note. Since 
the Commission's regulations define a guarantor or endorser of a loan as a contributor, 11 CFR 
100.7(a)(1)(i), a contribution to the Committee necessarily results to the extent the Committee 
uses the secured promissory note as collateral for an otherwise lawful loan from its bank.3
 
According to your request, each contributor's promissory note will contain a promise to pay 
interest at ten percent per annum, from the date of the note until it is paid in full. This interest 
provision is not part of the letter of credit that secures the promissory note. Accordingly, the 
Commission views the interest provision as an unsecured promise to the Committee. Since the 
Act's definition of the term "contribution" does not include a written contract, promise or pledge, 
the mere promise of the contributor to pay interest on the note is not a contribution.4 The 
Commission concludes, however, that any actual payment of interest by the contributor would 
constitute a contribution to the Committee. 
 
Although such an interest payment would apparently be made to the Committee's bank as the 
endorsee of the promissory note, the payment will actually satisfy the Committee's repayment 
obligation pursuant to its own loan agreement with the bank (since the promissory notes were 
used as collateral). For this reason, any actual interest payment by a contributor would be viewed 
as a contribution since it defrays an obligation of the Committee.5  Moreover, Commission 
regulations that address payments of interest in political committee loan transactions grant an 
exemption from the definition of contribution only in the situation where the committee lends 
money to another, not where it borrows money from an individual or political committee as in 
this case. See 11 CFR 100.7(a)(1)(i)(E). 
 
On the basis of the foregoing discussion then, a prohibited contribution would result if the 
contributor's combined total of interest payments and principal payments (including the 
execution of promissory notes secured by issued letters of credit) exceed the applicable $1,000 or 
$5,000 limitations. 2 U.S.C. 441a(a)(1)(A), 441a(a)(2)(A). It also follows, however, that to the 
extent a contributor's loan is repaid directly by the Committee, or the contributor's promissory 
note with letter of credit is forgiven or extinguished (pursuant to Committee documentation 
delivered to the contributor), the original contribution would be reduced for purposes of the Act. 
11 CFR 100.7(a)(1)(i)(B). Accordingly, but only to the extent of such repayments or documented 
forgiveness by the Committee, the contributor could make new contributions to the Committee if 
otherwise lawful under the Act. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely yours, 
 
(signed) 



 
John Warren McGarry 
Chairman for the Federal Election Commission 
 
 
Enclosure (AO 1981-42) 
 
 
1. Under the Commercial Laws of Louisiana a letter of credit means an engagement by a bank at 
the request of its customer that the bank will honor drafts or other demands for payment 
according to the terms of the letter of credit. LSA-R.S. 10:5-103(1)(a). A credit is established "as 
regards the beneficiary when he receives a letter of credit or an authorized written notice of its 
issuance." LSA-R.S. 10:5-106(1)(b). Thus, a contribution results in this situation as soon as the 
John Breaux Committee (the beneficiary) receives a letter of credit (or authorized written notice 
of its issuance) from a contributor's bank. 
 
2. The Commission assumes from your request, and the documents attached thereto, that any 
letter of credit issued by a contributor's bank will be issued in the face amount of its 
accompanying promissory note. Assuming this is the case and that such an amount, when 
combined with other contributions to the Committee made by the contributor, does not exceed 
the applicable limitations, no excessive contribution would result at that time. 
 
3. As explained above, the Commission is not expressing any opinion at this time whether any 
bank loan to the Committee meets the requirements of the Act. See 2 U.S.C. 431(8)(B)(vii) and 
11 CFR 100.7(b)(11). 
 
4. Prior to January 8, 1980, the Act defined contribution to include "a written contract, promise, 
or agreement, whether or not legally enforceable, to make a contribution. However, the Federal 
Election Campaign Act Amendments of 1979, Pub.L. 96-187, repealed that portion of the 
contribution definition while retaining similar definitional language for the term "expenditure." 2 
U.S.C. 431(9)(A)(ii). The effect of such a repeal is that a mere promise to make a contribution is 
not by itself subject to the Act as a contribution. Where, however, a debt or obligation is incurred 
by a contributor for the benefit of a political committee and for the specific purpose of providing 
a valuable and enforceable property right to a political committee, a contribution of something of 
value is made when such an obligation is conveyed to the committee. See footnote one and 
Commission regulations at 11 CFR 100.7(a)(1)(i), (ii). 
 
5. The Commission has previously recognized that a contribution would result where a person 
pays an outstanding debt of a political committee unless the person (not a lender to the 
committee) was found liable on such debt by court judgment. Advisory Opinion 1981-42. The 
Act also includes a definition of contribution that has relevance here although its primary 
application occurs in factual scenarios other than payment of a political committees interest 
obligations. This provision states that a contribution occurs where one person pays compensation 
for the services of another that are rendered without charge to a political committee. 2 U.S.C. 
431(8)(A)(ii), 11 CFR 100.7(a)(3). 
 


