
 

July 11, 2017 

 

By Electronic Mail 

 

Lisa J. Stevenson, Esq. 

Acting General Counsel 

Federal Election Commission 

999 E Street NW 

Washington, DC 20463 

 

Re:  Comments on Advisory Opinion 2017-07, Draft A 

 

Dear Ms. Stevenson, 

 The Campaign Legal Center respectfully submits these comments on Draft A of Advisory 

Opinion 2017-07 (Sergeant at Arms). 

The advisory opinion request asks whether “a Member of Congress may use campaign 

funds to purchase a home security system which does not make structural improvements to the 

home and to pay for the monitoring thereof.”  We noted in our comments on the request1 that the 

terms “security system” and “structural” are ambiguous in this context, and we suggested some 

clarifications that might provide Members with all necessary legal reassurance while also curing 

that ambiguity. 

Rather than cure the ambiguity, Draft A vastly expands it.  First, Draft A re-writes the 

request to ask: 

May Members of Congress use campaign contributions to install or upgrade 

residential security systems not primarily intended to increase the value of the 

Members’ homes? 

Draft A at 2 (emphasis added).  Draft A then goes on to answer its self-created question in the 

affirmative:  “Members of Congress may use campaign funds to pay for the reasonable costs 

associated with installing or upgrading a security system at the Members’ residences, not 

primarily intended to increase the value of the Members’ homes . . . .”  Id. at 4 (emphasis added).   

According to Draft A, therefore, the permissibility of the proposed spending turns on the 

subjective intent of each Member of Congress — his or her individual desires or plans regarding 

the effect that the spending would have on his or her home value.  And this subjectivity is 

enhanced by the qualifier “primarily,” which provides that spending subjectively intended to 

increase the value of a Member’s home would be permissible as long as it is not subjectively 

primarily intended to do so.  Thus, a Member who faces the safety risks described in the 

advisory opinion request and installs a security system without regard to its home-improvement 

                                                           
1  Advisory Opinion Request 2017-07 was made public on June 30.  Although the Act prohibits the 

Commission from issuing an advisory opinion until the 10-day comment period on the request has closed, 

52 U.S.C. § 30108(d), Draft A was released and placed on a Commission meeting agenda on July 6.   
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value would be legally compliant, but a Member who faces the exact same safety situation and 

installs the exact same security system will be in violation of the law if he picks that system 

“primarily” because he subjectively hopes it will enhance the value of his home.  This distinction 

is neither sensible nor administrable. 

We also note that Draft A’s re-writing of the question presented to focus on subjective 

intent has no basis in the request itself.  Indeed, the “primary intent” question as stated in Draft A 

cannot possibly be the question presented by the requestor, as the request provides no facts 

regarding the “intent” (much less the “primary intent”) of Members regarding their home 

values.2   

Finally, and most importantly, the subjective “primary intent” test of Draft A has no basis 

in the Act.  The Act’s personal use restrictions are objective and clear:  They turn on the nature 

of the goods and services purchased, such as housing, clothes, non-campaign travel, and other 

expenses that would exist irrespective of the spender’s officeholder duties.  See 52 U.S.C. 

§ 30114.  Draft A, in contrast, would provide that the key question is not what the spender buys, 

but rather what he or she “intend[s]” to accomplish through his or her spending.  That subjective 

inquiry cannot be reconciled with the text of section 30114.3 

As we noted in our comment on the request, spending that increases the value of an 

official’s residence has been involved in many corrupt quid pro quo arrangements.  See 

Comment of Campaign Legal Center at 1 n.1.  In recognizing Members’ legitimate and lawful 

need to secure their homes, the Commission should not throw open a door to such corruption.  

Thus, while we continue to believe that the request should be approved, we recommend that the 

Commission do so with a clear opinion that is grounded in the statute, rather than through the 

subjective “primary intent” test invented by Draft A.   

Sincerely,  

/s/ Adav Noti  

Adav Noti 

Senior Director, Trial Litigation and Strategy 

 

                                                           
2  To be clear, we are not objecting to the Commission’s general practice of re-writing questions 

presented in advisory opinion requests.  We are concerned only by the way in which Draft A has re-

written this particular question to focus on a fact that the request does not contain or ask about. 

3  Draft A misleadingly asserts that in the three prior advisory opinions on this subject “the 

proposed [security] upgrades were not primarily intended to increase the value of the officeholders’ 

property.”  In Advisory Opinion 2011-17 (Giffords) and Advisory Opinion 2009-08 (Gallegly), the 

requestors stated that their security spending was “not intended to increase the value” of the 

officeholders’ homes, but the Commission did not cite, note, or even mention the requestors’ intentions in 

its analysis or approval of either request.  Only in Advisory Opinion 2011-05 (Terry) did the Commission 

note the requestor’s intention not to increase his home value as a material fact, but even there, the 

requestor’s intention was not central to the response as it is in Draft A.  And none of these opinions refers 

to the “primary” intention of the requestor, versus some other intention. 


	AO 2017-07 Draft A Comments Transmittal
	AOR 2017-07 (Sergeant at Arms) Draft A Comment (07.11.17)

